Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

    Αυτή είναι η νέα Skoda Octavia

    Διαβάστηκε από 22859 αναγνώστες - 6/11/2019

    Ήδη κατά την περίοδο της πρώτης Octavia, υπό την καθοδήγηση της VW, οι Τσέχοι εξάντλησαν όλα τα όρια της τέχνης με τις κινήσεις τους απέναντι στο πλαίσιο του ομίλου VW. Και από τότε το ξανάκαναν. Σαφώς, η νέα Octavia βασίζεται στη σύγχρονη πλατφόρμα MQB, στην οποια βασίζεται επίσης το σύγχρονο Golf. Ωστόσο, στο παλιό μοντέλο έγινε μία γενναία εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να προκύψει και άφθονος χώρος. Πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά μας μεταφέρουν σε επίπεδο σχεδίασης τα μικρότερου ύψους μπροστινά φωτιστικά σώματα, αλλά και τα πίσω, που είναι τεχνολογίας LED. Ανάλογα με την εξοπλιστική έκδοση, η Octavia θα διαθέτει για πρώτη φορά ένα σύστημα full-LED-Matrix.


     
    Simply clever εσωτερικό
    Στο εσωτερικό οι ενθουσιώδεις μηχανικοί φρόντισαν να παρουσιάσουν ξανά το πιο αγαπημένο hobby τους: ότι βρίσκουν δηλαδή νέες λύσεις για το πρόγραμμά τους, το simply clever. Ο λόγος γίνεται για επιπλέον εξοπλισμό, που δεν κοστίζει πολύ και διευκολύνει την καθημερινότητα του χρήστη. Έτσι, η καλυμμένη συρμάτινη θήκη στην επένδυση της πόρτας διαθέτει πλέον ένα σκουπάκι για τον καθαρισμό του χιονιού, με το άνοιγμα της τάπας του ρεζερβουάρ οι οδηγοί των diesel εκδόσεων, εκτός από τη γνωστή ξύστρα για τον πάγο, θα βρουν ένα στόμιο πλήρωσης AdBlue, όπως στα φορτηγά, το οποίο θα διευκολύνει όσο ποτέ τον εφοδιασμό με ουρία. Επίσης, στην πίσω σειρά θέσεων το «πακέτο» ύπνου θα κάνει την κατάσταση πιο ευχάριστη. Εκτός από κουβέρτα, θα είναι διαθέσιμα και πτυσσόμενα πλευρικά μαξιλαράκια, που συγκρατούν το κεφάλι. Όπως ακριβώς ήταν οι παλιές πολυθρόνες των γιαγιάδων μας... Όσο, τέλος, για το smart phone των πίσω επιβατών, αυτό θα παίρνει τη δική του θέση στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων στη σχετική θήκη.



    Οδηγώντας
    Ωστόσο, εμείς δε θέλουμε να κοιμηθούμε, αλλά να οδηγήσουμε. Το αυτοκίνητο προπαραγωγής, που είχαμε στη διάθεσή μας, μας πείθει. Ο diesel κινητήρας των 150 PS, που με το διπλό SCR καταλύτη έχει μειωμένα οξείδια του αζώτου σε σχέση με την προηγούμενη έκδοσή του κατά 80%, πληροί ήδη τη μελλοντική νόρμα καυσαερίων Euro 6d και σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων DSG εμφανίζεται δυναμικός, αλλά και πολιτισμένος. Με αυτά τα δεδομένα, ο εξίσου ισχυρός βενζινοκιντήρας των 1,5 λίτρων σε συνδυασμό με το χειροκίνητο κιβώτιο, 6 σχέσεων (το DSG, όπως και στις diesel εκδόσεις είναι προαιρετικό) θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά, ώστε να είναι ανταγωνιστικός του diesel. Πάντως, και στις δύο εκδόσεις είναι εντυπωσιακοί οι χαμηλοί αεροδυναμικοί θόρυβοι, χάρη στην καλή αεροδυναμική (δείκτης Cw=0,26). Σκεφθείτε πως η sedan έκδοση, που θα παρουσιαστεί αργότερα θα έχει δείκτη της τάξης του 0,24.
    Σε ήσυχο πλαίσιο κινείται και η ανάρτηση. Η έκδοση, που οδηγήσαμε εμείς, εφοδιαζόταν με τη standard ρύθμιση, η οποία αποτελεί έναν πάρα πολύ καλό συμβιβασμό μεταξύ σπορ ύφους και άνεσης. Μαζί, δε, με το ακριβές σύστημα διεύθυνσης, το σύνολο παρέχει τελικά τη ζητούμενη αίσθηση της ασφάλειας. Ακόμα πιο κομψά θα ήταν τα πράγματα, αν η προαιρετική, ρυθμιζόμενη ανάρτηση DCC ήταν μέρος του standard εξοπλισμού.



    Δηλαδή δεν υπάρχουν αδυναμίες; Οι υπεύθυνοι θα έπρεπε ίσως να ρίξουν μια ματιά στο πάτωμα του χώρου αποσκευών, αφού αυτό, κατά το άνοιγμα της πόρτας, δείχνει να στηρίζεται άσχημα στην τελευταία κολώνα του αμαξώματος. Αυτά ήταν όλα κι όλα.
    Κατά τα άλλα, και στην τέταρτη γενιά της Octavia κυριαρχεί αυτή η συγκρατημένη τελειότητα, την οποία έχουν ήδη συνθέσει οι προκάτοχοί της. Και φυσικά, τόσο πολύχρωμη δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει. Σίγουρα πράγματα...


    Συμπέρασμα
    Πρόκειται σαφώς για μία ήρεμη εξέλιξη παρά για μία άγρια επανάσταση, που γιορτάζει η Skoda με τη νέα Octavia. ΓιΆ αυτόν το λόγο δείχνουν οι αλλαγές πολύ προσεκτικές. Γιατί όχι, άλλωστε; Το λαϊκό station wagon είναι πιο καλό από ποτέ και, όπως οι πρόγονοί του, θα γίνει κι αυτό μία επιτυχία.
     

    Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει